• Lara

7 tips als je kind niet wil luisteren


Wij hebben echt alles geprobeerd en zitten soms met de handen in het haar. Wat doe je als je kleuter niet wil luisteren?


Hier gaat het weken goed, alles loopt op wieltjes en onze kleuter gedraagt zich voorbeeldig. Ze mag eens een extra koekje, iets langer tv kijken of later op blijven. Ineens verandert dat voorbeeldig klein schatje van jou in een kleine terror-kleuter. De weken ervoor vervagen als sneeuw voor de zon. 1 Dag met je draakje en je bent al haar/zijn goed gedrag onmiddellijk vergeten. Na dag 5 weet je niet meer wat doen. Hoe is dit ineens zo kunnen veranderen?


Er bestaat jammer genoeg geen handleiding voor de perfecte opvoeding. Hier zijn alvast enkele tips die ik kreeg van trouwe volgers. Tips die ik al eens had toegepast maar gewoon was vergeten.


1. Negeren

De tip die de meesten onder jullie gaven. Je kind negeren in je eigen huis, dan moet je even op je tanden bijten. Ze willen aandacht en negatieve aandacht is ook aandacht. Dus ze doen kost wat kost om je aandacht te krijgen. Ook slaan, roepen en zich op de grond gooien. Wat dan als je bij vrienden bent? Of in de supermarkt? Of nog erger, bij die ene vriendin die altijd alles onder controle lijkt te hebben?


2. Time-out

Je zet je hysterische kapoen in time-out. Dit kan in de hoek zijn. Hier werkt dat jammer genoeg niet. Philippa loopt gewoon uit de hoek en dan is de drama nog groter.

Wij zetten haar op haar kamer (dit kan leiden tot veel gebrul) maar als we haar daarna gaan halen als ze gekalmeerd is, helpt dit wel. Daarna leggen we ALTIJD maar ook ALTIJD uit wat ze fout heeft gedaan en wat dan de gevolgen zijn.


3. Consequent zijn

De grootste uitdaging. Uiteraard niet makkelijk, maar wel hetgeen het meeste effect heeft op een puberale kleuter. Grootouders, meter, peter, oppas,... overal passeert je kind wel de revue. Ieder van hun met een eigen opvatting over de opvoeding van je kind. Toch is het belangrijk dat je aan dezelfde kar trekt.

Als je kind op de zetel tekent, eten op de grond gooit, speelgoed afpakt, ... en je ze in de hoek zet. Communiceer dit ook naar andere die op je kind let. Zodat jullie alle hetzelfde doen. Communicatie en afspraken op voorhand is heel belangrijk. Op lange termijn zal dit alleen maar ten goede komen van je kind....


4. Dreigen

Dit doe ik eigenlijk ook te vaak. Hoe stouter ze is, hoe harder ik dreig. Soms schaam ik me hier heel hard over. Ik ben soms zo moe en het beu om altijd te zeggen: dit mag niet, nee Philippa niet doen, benen onder tafel, niet met je handen eten, handen nu wassen, ...

Op sommige dagen lijkt het alsof alles een strijd is en dan dreigt mama wel eens dat ze naar bed vliegt zonder verhaaltje of fles. Dat ze morgen NIET naar oma mag gaan.

Als ik het zo neer pen, breekt mijn hart wel. Gelukkig ben ik niet de enige.


5. Fase

Het is een fase, het is een fase, het is een fase.


6. Rustig blijven

Dit is voor mij het moeilijkste. Ik heb echt geduld met mijn kinderen, maar als de drempel bereikt is ben ik een tikkende tijdbom. Dus hier moet ik nog aan werken.


7. Niet straffen

Heel wat mama's en papa's voeden op zonder straffen en belonen. Het intrigeert me enorm en denk dat ze engelengeduld moeten hebben. Jessica gaf me fantastische tips, die ik zeker ga toepassen. Ze probeert nooit kwaad te worden en probeert de situatie steeds op te lossen. Of ze verwijdert zich van de situatie en gaat iets anders doen. Als ze mama's aandacht niet krijgen, is smijten met stiften ineens niet meer zo interessant.


Andere:

  • Omkopen

  • Ik-boodschap: zeggen hoe IK me voel en dit dan bespreken

  • Speelgoed afpakken en pas terug geven als ze braaf zijn

Ten einde raad? Onthou deze tips en wie weet, gaat het daarna lekker van zelf.

In elk geval: SUCCES mama's en papa's, volhouden en weet zeker dat jullie NIET alleen zijn ;)


Lees ook mijn blog elke maand op: Famme


1,279 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Safety first

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara