• Lara

Autostoelendans: Welke wordt het?

Van veel kersverse mama's krijg ik de vraag: Welke autostoel is nu de beste keuze? Waar moet je op letten? Dus ik bundelde even de belangrijkste punten en verzamel ze in deze blog.

Want als het moederschap ons iets leert, is het wel het volgende: sharing is caring!

Een autostoel is een dure aankoop maar wél oh zo belangrijk, want veiligheid gaat boven alles. Al wonen wij niet zo ver van school/crèche/winkels, toch zitten we dagelijks in de auto. Sinds ik mama ben geworden ben, ben ik nogal een zelfverklaarde seut geworden op het gebied van veiligheid. Mijn moeder hamerde op het dragen van een gordel, en terwijl ik haar toen maar wat vond zagen, weet ik nu wel beter. Thanks mom and hello motherhood!


Waar let je nu op?

Natuurlijk staat veiligheid, betrouwbaarheid en comfort voorop. Het is belangrijk dat je kinderen lekker ontspannen in de auto kunnen zitten. Er is zoveel keuze op gebeid van autostoelen daarnaast speelt de leeftijd, lengte en het gewicht van je kind ook een belangrijke rol bij de keuze.

Het kinderzitje moet sowieso zijn goedgekeurd volgens de wettelijke minimumnorm: ECE-reglement 44/03 of 44/04. Daarnaast zijn een goede bevestiging en juiste gebruik van het zitje ook belangrijk. Ik prefereer eentje dat met ISOFIX vast zit.


Waarom ISOFIX?

Niet elke auto beschikt hierover. Een Isofix is een speciaal aansluitsysteem voor kinderzitjes in personenauto's. Zo klik je het stoeltje vast aan de chassis van je auto. Hierdoor zit je stoel altijd goed vast en kan je hem dus niet fout installeren. Het is dus veiliger maar ook praktischer want je kan je autostoel makkelijk (ver)plaatsen en verwijderen. Door de isofix-bevestigingspunten komen er geen autogordels aan te pas. Heeft je auto dit systeem niet, dan kan je de autostoel altijd bevestigen met de gordels van je auto. Let er wel op dat je gordels lang genoeg zijn.


Met de rijrichting mee of tegen de rijrichting in?

Het is officieel bewezen dat het 5x veiliger is als je kind met de rug in de rijrichting zit. Bij een frontale botsing wordt de eerste slag opgevangen door de autostoel. In Zweden is het achteruitkijkend vervoeren al veel langer genormaliseerd. En dat blijkt een zeer positief effect te hebben op de ongevalstatistieken.

Er zijn ook wat nadelen aan zo'n zitje dat tegen de rijrichting staat maar die wegen niet op tegen de veiligheid.

Je kind heeft minder beenruimte en er is niet echt een oogcontact. Wij hebben dit opgelost met een leuke spiegel op te hangen. Zo kan je je kleintje in het oog houden en zij jou. En tja beenruimte zal voor wij -grote mensen- altijd een issue zijn. Romée heeft er in elk geval geen last van.


Leeftijd? Lengte? Gewicht?

Zoals ik al heb aangehaald, hangt het van deze 3 af. Omdat sommige kinderen nu eenmaal groter en zwaarder zijn dan andere op dezelfde leeftijd, heb je de nieuwe i-Size-zitjes. Deze zijn niet ingedeeld in gewichtsklassen maar hebben een lengte-indicatie.

Hieronder even een overzicht:

Babystoelen:

Groep 0

Groep 0+

i-Size ± 40 - 75 cm


Baby-/peuterstoelen:

Groep 0/1

Groep 0+/1

i-Size ±40 - 105 cm


Peuterstoelen:

Groep 1

i-Size ±60 - 105 cm


Peuter- /kinderstoelen:

Groep 1/2

Groep 1/2/3


Kinderstoelen:

Groep 2/3 

i-Size 100-135 cm


Tot slot vind ik het ook belangrijk dat de autostoelen in het interieur van mijn auto passen. Ik kan het écht niet laten; liefst moet alles matchen. BeSafe biedt een mooi gamma aan verschillende mooie kleuren. Niet te opvallend en voor ieder wat wils.

Wij gingen voor zwart. Drive safe!515 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara