• Lara

Borstvoeding vs Flesvoeding

Hier wil ik al over schrijven sinds de geboorte van mijn eerste dochter. Maar ik wist nooit echt hoe ik dit op papier moest krijgen. Tot de lieve Jessica (@jessicanobels) mij vroeg wat mijn ervaring is met flesvoeding en de reacties van anderen neer te pennen.

Ik ben van de instelling "happy mom = happy kid". Toen ik zwanger was van Philippa wou ik dolgraag borstvoeding geven maar niet ten koste van mezelf en ik wou al zeker niet afkolven. Ik had zoveel verhalen hierover gehoord en mijn gevoel zei gewoon: NEE. Toen mijn kleine meid op 7 juni 2015 ter wereld kwam in het Heilig Hart Ziekenhuis te Leuven, vermeldde ik dat ik borstvoeding wou proberen. Mijn dochter was een heel klein fragiel meisje en ze had de zuigtechniek niet onder de knie. Met veel duwen en trekken aan mijn borst kon ze zo het colostrum drinken. 2 Dagen heb ik geprobeerd, mijn borsten gemasseerd, handmatig gekolfd, ... Philippa krijste van de honger maar zuigen aan mijn borst deed ze niet. Ze kreeg af en toe een flesje zodat ze toch wat kon drinken, maar niet te veel want anders zou mijn borstvoeding niet op gang komen. Tijdens dag 2 begon ik te kolven. Waarom toch kolven? Je doet alles voor je kind, je wilt dat ze drinkt! Daar zat ik dan op bed met 2 afkolfdingen aan mijn borsten, het vreselijke lawaai van die kolf, ... Ik voelde me niet goed, ik voelde me een koe, ik heb mijn ogen leeg geweend. Eigenlijk wou ik stoppen. 3x Heb ik een vroedvrouw aangesproken of ik kon stoppen met borstvoeding en flesjes geven. Maar iedere keer zeiden ze me dat ik geen overhaaste beslissingen mocht nemen, dat ik moest doorzetten, dat alle begin moeilijk is, ...

De nachtvoeding moest ik weer kolven en dat deed ik met enorm veel tegenzin. Ik weende en riep tegen mijn vriend dat hij moest eisen dat ze me een pilletje gaven. Ik wou dit niet meer en ik was bang om het zelf NOGMAALS te zeggen. 's Ochtends kwam mijn gynaecoloog langs en met een klein hartje vertelde ik mijn ervaring. Ze liep onmiddellijk naar een vroedvrouw en 2 minuten erna kreeg ik een pilletje om mijn borstvoeding te stoppen. Daarna werd erna niet meer over gepraat.


En toen kwam baby 2. Met nog meer enthousiasme en overtuiging zei ik dat ik deze keer zeker borstvoeding wou geven. De eerste keer weet ik aan stress, eerste baby, te veel nieuwe dingen, baby wou niet drinken, ...

Deze keer beviel ik in Heusden en gaf ik weer door dat ik borstvoeding wou geven. En ook deze keer lukte het me niet. Ik was veel kalmer en stond open voor kolven, waarom niet proberen? De kolfmachine was ook iets minder pré-historisch dan het vorige en maakte gelukkig veel minder geluid. Maar mijn melkproductie kwam deze keer ook niet op gang, of toch veel te traag. 3 Dagen heb ik alles gegeven want ik wou dat gevoel kennen waar miljoenen vrouwen over spreken.

Ik nam opnieuw de beslissing om flesvoeding te geven. Ik wou dit in het ziekenhuis doen, zodat ik thuis niet moest verder sukkelen met kolven, een wilde peuter in huis en een wenende baby. Panische angst had ik om het te vertellen aan de vroedvrouw. Ze kwamen mijn bloeddruk meten en die was veel te hoog. Gewoon van de angst om te vertellen dat ik wou stoppen, schrik dat ze me gingen overtuigen. Maar deze keer zei de vroedvrouw gewoon: Ok, geen probleem. Je hebt echt zo hard geprobeerd dus je kan jezelf niets verwijten.


Je hoort overal hoe goed borstvoeding is. Ik kan dit alleen maar beamen maar je voelt ook een druk. Ik voelde die druk, ik voelde de teleurstelling bij de vroedvrouwen, familie die me zei dat ik toch moest doorbijten, dat de eerste weken zwaar zijn, ... Ineens willen ze borstvoeding meer promoten, vrouwen die de borst geven op tv, meer foto's, ... Ik vind dat fantastisch dat ze borstvoeding tegenwoordig terug meer promoten, vrouwen die de borst geven op tv, meer foto's van dat natuurlijke, doch intieme gebeuren, ...en stiekem ben ik een beetje jaloers op de vrouwen die borstvoeding geven. Want het doet me af en toe wel voelen dat ik wat gefaald heb als mama.


Maar als ik dan naar mijn gezonde, blozende en lachende dochters kijk, dan weet ik dat ik de beste beslissing heb gemaakt. Happy mom = happy kid, en je bent ALTIJD een fantastische supermama als je de voor jou beste beslissing neemt.


2,313 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara