• Lara

Goed begonnen is half gewonnen.

Een kijkje achter de schermen, een rondleiding bij Nutricia Research Centrum in Utrecht dat onderzoek doet naar het immuunsysteem van JOUW baby en nog veel meer.

Ik neem jullie graag mee en vertel jullie graag wat ik die dag allemaal ontdekt heb. Wat mij is bijgebleven toen ik werd ondergedompeld in hun afgelegd parcours. Ze zijn al meer dan 100 jaar bezig met voeding voor baby's, peuters en kleuters.


Tijdens mijn bezoek bij Nutricia Research Centrum kwam ik heel wat te weten over de belangen van het darmmicrobioom. Say what!! Ik moest ook even raar op kijken want eerlijk is eerlijk, hier had ik nog nooit over gehoord.

Darmmicrobioom, ook wel darmflora, is het geheel van bacteriën die leven in je darmen. Een gezonde darmmicrobioom betekent dat er een goed evenwicht is tussen de goede en slechte bacteriën.


Voeding heeft een belangrijke rol voor een evenwichtige darmflora. En wist je dat 70% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt? Daarom speelt voeding ook een belangrijke rol voor ontwikkeling van het immuunsysteem. Vooral in de eerste 1000 dagen wanneer het immuunsysteem een enorme ontwikkeling doormaakt.


Nutricia doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar moedermelk en heeft ontdekt dat er in moedermelk – naast vele andere goede stoffen - prebiotica zitten. Dit zijn voedingsstoffen voor de goede bacteriën en ondersteunen zo het immuunsysteem. Aan sommige varianten flesvoeding zijn ook prebiotica toegevoegd.

Elementen die een evenwichtige darmflora ondersteunen:

  • Gezonde voeding (waaronder bv. veel vezels)

  • Vaginale bevalling

  • Was je baby de eerste 24 uren niet

  • Vermijd overgesteriliseerde omgeving, zoals schoonmaakmiddelen, handzeep en alchoholdoekjes.

  • Vermijd stress

  • Neem een huisdier

Naast het microbioom kwam ik ook meer te weten over de eerste 1000 dagen van je kind. Dit is vanaf de zwangerschap tot je baby 2 jaar oud is.


Wist je dat?

In de eerste 1000 dagen je kind de belangrijkste groei van heel zijn bestaan doormaakt: zijn hersenen, darmstelsel en immuunsysteem kennen een zeer snelle ontwikkeling, zijn lengte verdubbelt, zijn gewicht vervijfvoudigt en zijn hersenen groeien met 1 gram per dag.


Een leerrijke ervaring die ik graag met jullie wil delen.

Meer informatie: nutriciababy.be


*Deze blogpost kwam onder vorm van samenwerking tot stand.

845 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Safety first

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara