• Lara

Lara's tips voor gezonde pannenkoeken

Bijgewerkt: 5 jun 2019

We weten het allemaal: je moet je tanden 2 keer per dag poetsen, suikers vermijden (zoals snoep en frisdrank), veel water drinken, veel groenten en fruit eten, elke 3 maanden je tandenborstel vervangen, …


Bij ons thuis kan het soms een heel gedoe zijn om de kinderen goed aan het poetsen te krijgen. Ik geef graag enkele tips die bij ons helpen:


  • Philippa mag haar eigen tandenborstel kiezen

  • Ze mag eerst alleen haar tanden poetsen (daarna controleer ik of er nog boterhammetjes of koekjes vastzitten aan haar tandjes 😉)

  • We gebruiken een zandloper

  • We poetsen onze tanden altijd samen met onze kinderen

  • Tijdens het poetsen zijn we altijd super enthousiast want “tanden poetsen is een FEEST”!

Maar hoe zit dat nu met eten? Kleine aanpassingen in je voeding kunnen al een heel verschil maken.

Als ik mijn oudste dochter zou laten kiezen wat ze het liefst eet, zou ze steeds gaan voor pannenkoeken en chocolade. Toch probeer ik suiker hier zoveel mogelijk te mijden in ons eetpatroon. Suiker zorgt namelijk niet alleen voor lichamelijk klachten waaronder slechte tanden, maar ook voor stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

Hoe pakken wij dit thuis aan.

Woensdag is pannenkoekendag! Dit is een traditie die ik van mijn mama heb overgenomen omdat ik hier de allerleukste herinneringen aan heb. Mijn mama was ook al bewust bezig met gezond eten en liet daarom de suiker uit de pannenkoeken weg. Ik heb het recept zelf nog een beetje gefinetuned en dit slaat enorm aan bij mijn meisjes en hun vriendinnetjes.


Daarom deel ik ook heel graag de ingrediënten met jullie:

Mijn deeg bestaat uit:

· 125 gr speltbloem

· 125 gr havermoutvlokken (gemalen tot bloem)

· 500 gr amandelmelk/gewone melk

· 4 eieren

Een gouden tip is om de pannenkoeken samen met je kinderen te maken. Laat ze proberen de eitjes open te breken en in de kom te mikken, laat ze de bloem goed afwegen, … het zorgt voor een hele kliederboel maar fun gegarandeerd.


Het leuke aan het recept is dat hier geen suiker aan de pannenkoeken is toegevoegd, waardoor je er ook makkelijk een hartige versie van kan maken. Mijn kinderen opteren steevast om hun pannenkoeken te versieren met aardbeien en blauwe bessen om er lachende mannetjes van te maken en ik bereid ze met gemalen kaas met oregano. Mijn vriend daarentegen houdt dan weer van pannenkoeken met appelschijfjes en kaneel.


Wist je dat?

Wist je dat aardbeien een zuur bevatten dat vlekken verwijdert en dit zorgt voor mooi witte tanden. De vitamine C pakt dan weer de tandplak aan. En appels verwijderen losse stukjes voedsel en bacteriën. Een win win als je het mij vraagt!

Zo nu kunnen jullie aan de slag en kunnen we met zijn alle ‘woensdag pannenkoekendag’ organiseren. Hebben jullie interesse in extra informatie over een goede tandverzorging, dan kan je terecht bij OZ. Ook kunnen jullie kans maken op een waardebon van €250 van Decathlon. Klik hier, en waag je kans!

*Deze blogpost kwam onder vorm van samenwerking tot stand.

1,132 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara