• Lara

Moedermelk voor Gabriel


Onze zoon kwam met zijn 1.815 kg en 43 cm gezond ter wereld. Om verder te groeien buiten mijn warme buik kozen we ervoor om Gabriel te laten groeien op moedermelk. Door de chemo was het geen optie om die zelf te geven.


Ergens in week 20 van mijn zwangerschap kreeg ik een berichtje van Griet Op de Beeck, een vrouw die ik in mijn jongere jaren leerde kennen in Leuven. Zij vroeg, zo even vrijblijvend, of ik er al aan gedacht had om donormelk te gebruiken voor ons zoontje. Griet zou medio oktober bevallen van haar tweede kindje, en wilde gerust een keertje extra afkolven, mochten wij dat willen.


Eerlijk is eerlijk, ik vond haar voorstel op zijn minst gezegd een beetje eigenaardig. En dus polste ik de dag nadien bij mijn hartsvriendin Ine, tevens de meter van Gabriel, ‘wat zij van dat idee vond’. Zij was op dat moment nog zwanger van haar tweede zoontje, en gaf aan dat dat idee ook al door haar hoofd was geschoten. Ze wilde eigenlijk hetzelfde voorstellen, maar durfde het niet aan te kaarten.


Ik heb bij Philippa en Romée geprobeerd borstvoeding te geven, en dat was niet gelukt. Ik heb daar geen tot weinig hartzeer van gehad, omdat ik ervan overtuigd was en ben dat kinderen prima groot worden op de huidige alternatieven voor moedermelk. Maar met ons prematuurtje op komst werd dat in mijn hoofd toch een ander verhaal.


Samen onderzochten we de mogelijkheid en de procedure om Ine haar moedermelk, en die van Griet, toegankelijk te maken voor Gabriel. Deze twee dames ondergingen een bloedtest, en vulden een vragenlijst in (op eer en geweten) en gingen vervolgens aan het kolven. Al het witte goud dat zij niet voor hun eigen kindjes gebruikten, wordt ingevroren en gaat naar Gasthuisberg – in de diepvries op neonatologie. Daar wordt de melk gepasteuriseerd en klaargemaakt voor gebruik. Zo kan onze kleine man groot worden op moedermelk, bomvol voedingsstoffen en antistoffen.


Sinds het interview in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de geboorte van Gabriel kregen wij (Ine en ik) ontzettend veel vragen: o.a. van andere mama’s die hun teveel aan melk graag wilden schenken aan de dienst neonatologie. Op dit moment is moedermelkdonatie niet geregulariseerd, en zijn er geen financiële en infrastructurele middelen voor om een donormelkbank uit te bouwen. Er is een kleine voorraad aan moedermelk aanwezig in de Leuvense neonatologie, afkomstig van mama’s die bevallen zijn in Gasthuisberg en die overschotten hebben.


In januari werd een resolutie aangenomen in het parlement ‘ter aanmoediging van de totstandkoming van moedermelkbanken in ziekenhuizen’. Op dit moment is er geen schot in de zaak, maar het zou alleen maar mooi zijn wanneer meer premature baby’s zouden kunnen genieten van de voordelen die moedermelk met zich meebrengt. Minister Frank Vandenbroucke, de bal ligt bij u!


Met dank aan de dienst Communicatie van Universitair Ziekenhuis Leuven32,430 keer bekeken7 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara