• Lara

Wasbare luiers

Bijgewerkt: 7 feb 2019

Een maand geleden werd ik gecontacteerd door Bambino Mio om hun wasbare luiers uit te testen. Ik was meteen wild enthousiast. Zeker omdat ik me sinds de komst van Romée meer bewust ben van de ecologische voetafdruk die we achterlaten.

Bij de geboorte van Philippa was dit helemaal niet iets waar ik over na dacht. Wij leefden in een appartement waar we gezamenlijke containers hadden en gewoon elke keer onze vuilzak naar beneden konden brengen. Geen idee hoeveel afval we produceerden. Vorig jaar verhuisden we naar Limburg en hier worden de vuilniszakken om de 2 weken opgehaald. Toen we de eerste keer onze vuilnis buitenzetten, werd ik haast misselijk van schaamte. Hier moesten we toch iets aan kunnen veranderen?!

We kochten meteen een compostvat en in plaats van Catsan voor onze twee katjes kopen we nu composteerbare kattenbakvulling. Maar het bleef toch aan me knagen, zeker gezien de grote hoeveelheden vuile luiers die iedere twee weken de vuilnisakken vulden. De stap naar wasbare luiers leek me toen nog zo groot. Het is een stevige investering, én: hoe werkt dit eigenlijk? Wat als ze kaka doen in zo'n luier? Duizenden-en-één vragen had ik hierover (onderaan mijn blog vind je antwoord op mijn vragen die door mijn hoofd spookten).


Ik ging me aan de start van de "challenge" van Bambino Mio verdiepen in de "wasbare luierwereld" en hoorde zoveel positieve leuke reacties. Met mijn 3 luiers die ik kreeg, ging ik aan de slag. De eerste dag deed ik duidelijk iets mis want ik (of Romée!) had wat accidentjes en de moed zakte me al in de schoenen.

Je bleek echter goed te moeten opletten dat de luier goed aansluit én je kan een extra boost erin leggen op dagen dat je kleintje meer water drinkt of voor 's nachts. Met deze tips op zak, probeerde ik het opnieuw het weekend erna. Momenteel zijn we een maand verder en ben ik ook heel wat luiers rijker. Het is een investering maar ik vind die het helemaal waard.

Je moet even een knop omdraaien en er gewoon voor gaan. Het is een aanpassing, het is zelfs veel sukkelen in het begin, en ik dacht erover om er mee te stoppen.

Maar nu ben ik grote fan. Onze luieremmer blijft lekker leeg en mijn wasmand goed vol. Ik heb een systeem gevonden en ik word enorm vrolijk van die mooie printjes op de wasbare luiers.


Wat moet je in huis halen:

Dit is heel verschillend van merk tot merk. Wij gebruiken de alles-in-één luiers van Bambino Mio. Hiervoor heb je nodig:

- Miosolo alles-in-één luier (minimum 15 stuks, vind ik persoonlijk)

- Mioliners : biologisch afbreekbare inlegdoekjes

- Miofresh : natuurlijk wasmiddel

- Mioboost : een inlegger voor 's nachts of voor als ze veel pipi doen

- Luieremmer

- 2 wasnetten : hier kan je de luiers in verzamelen en zo rechtstreeks in de was gooien zonder dat je de luiers nog moet aanraken)


- extra: een wetbag voor onderweg je gebruikte luiers in te steken


Verschillende wasbare luiers:

- Alles-in-één-luier: een volledige luier die het meeste trekt op een wegwerpluier. Je hebt dus geen 2 delen. Je wast gewoon de volledige luier.


- Tweedelige wasbare luier: dit bestaat uit een basisluier die alles absorberen en daarover komt dan een waterdicht overbroekje. De basisluier doe je gewoon om zoals een gewone luier en daarover doe je dan het overbroekje. Het voordeel is dat je dit overbroekje niet steeds moet meewassen en dit dus minder snel verslijt.


Voordelen:

- kleinere ecologische voetafdruk

- minder stank

- op lange termijn: goedkoper, je bespaart voor je eerste kind tussen de €500 - €800, voor je tweede nog meer.

- beter voor de billetjes

- sneller zindelijk


Nadelen:

- meer was

- moeilijker om overal mee naar toe te nemen, je komt altijd terug naar huis met je vuile luiers en deze mag je zeker niet vergeten uit je luiertas te halen ;)


Hoe zit het met luieruitslag?

Mijn kids hebben een olifantenhuid dus ze zijn sowieso niet gevoelig. Na het gebruik van de wasbare luiers zijn de billetjes wel mooi droog.

Via kleinespook.be vond ik deze informatie: Herbruikbare luiers zijn ook beter voor de billetjes van je kindje. In wegwerpluiers zitten stoffen die zo goed zorgen voor de absorptie, dat ze ook vocht onttrekken aan de billetjes van je baby. Vandaar dat je bij kindjes met wegwerpluiers altijd zalf aan hun billetjes moet smeren. Dat hoef je niet te doen bij herbruikbare luiers. Billetjes mogen gerust een beetje nat zijn, al moet je ze met herbruikbare luiers uiteraard ook op tijd verversen.


Hoe zit dat met de stoelgang?

Hier zijn er vele die het ergste denken. Maar je elke luier leg ik altijd een inlegdoekje. Dit is biologisch afbreekbaar dus ik doe de luier uit en kieper het doekje met de kaka gewoon in het wc. Weg kaka en weg stank. Als je kind op regelmatige tijdstippen kaka doet, kan je gewoon een inlegdoekje inleggen wanneer nodig.


Wassen van luiers.

Als je genoeg luiers hebt, kan je deze apart wassen maar dit is helemaal niet nodig. Ik was mijn luiers op 40graden. Zo houden ze het langst en ik doe er een schepje Miofresh bij.

Je kan ze ook wassen op 60graden en ze kunnen in de droogkast. Dit kan er wel voor zorgen dat de luiers voortijdig achteruitgaan. Voeg GEEN chloor, bleekmiddel of wasverzachter toe. Het beste is nog altijd om in de zomer je luiers in de zon te laten drogen. Zelf gebruik ik als waspoeder nu ook AH PUUR. Hier zitten geen parabenen, parfum of kleurstof in. En het is ook beter voor het milieu.

Bij hardnekkige vlekken gebruik ossengalzeep.


Waar kan je ze kopen?

www.bambinomio.com

www.blabloom.com

kleinspook.be


GREAT NEWS !!

Jullie kunnen een miosolo alles-in-één luier bestellen online en enkel de verzendkosten betalen. Dus voor slechts €8,99 is hij van jou.

Link BE: https://www.bambinomio.com/be_nl/promo/

Link NL: https://www.bambinomio.com/nl/promo/

955 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Safety first

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon

© 2017 Lara By Lara